Surówka z marchewki z ananasem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 duże marchwie
- 1/2 puszki 400g kukurydzy konserwowej
- 5 krążków ananasa konserwowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku (lepiej dodać świeży, ale nie miałam)
- 2-3 szczypty mielonego chili
- do smaku: ew. odrobina cukru
- kilka liści sałaty
sposób przygotowania:
Kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa pokroić na małe kawałki. Marchew oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Składniki połączyć w misce. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami zalewy z ananasa, dodać koperek i chili, polać surówkę, odstawić na ok. 30 min. aby smaki się przegryzły. Podawać na liściach sałaty. Taka surówka bardzo nam smakuje jako dodatek do kurczaka pieczonego czy karkówki z grilla ale możecie ją podać także do innych mięs.