Lato to czas, w którym możemy do woli korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Przygotowanie obiadu w wakacje jest banalnie proste, gdyż codziennie możemy komponować go z innych produktów. Podczas upałów szczególnym powodzeniem cieszą się surówki i sałatki. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i w formie schłodzonej przekąski.
Zastosowanie białej kapusty w naszej kuchni jest bardzo szerokie. Bywa ona bazą bigosu, gołąbków czy zup warzywnych, a w formie kiszonej jest źródłem cennych bakterii probiotycznych. Trudno wyobrazić sobie bez niej tradycyjne wigilijne pierogi. Sok z kapusty jest polecany ze względu na swoje właściwości lecznicze przy wrzodach żołądka czy refluksie. Warto spożywać ją więc na surowo, aby poprawić działanie swojego przewodu pokarmowego.
Dodaj to do surówki, aby poprawić jej smak
Łatwość przygotowania surówki z białej kapusty sprawia, że może zrobić ją nawet dziecko. Gdy chcemy zjeść zdrową przekąskę, to będzie to najlepszy pomysł. Zwykle kroimy główkę kapusty na drobne wiórki i mieszamy całość z solą, aby warzywo uwolniło swój sok. Warto dodać także 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub inny zdrowy tłuszcz, aby witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach zyskały na przyswajalności. Można urozmaicić tę surówkę dodatkiem startej na drobno marchewki lub selera. Osoby dbające o linię mogą zamiast oliwy dodać np. jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 3%). Jednak składnikiem, który znacznie podkręci smak surówki z białej kapusty, jest jajko ugotowane na twardo, które trzeba drobno posiekać.
Surówka z białej kapusty to najzdrowszy dodatek do obiadu
Planując obiad, warto uwzględnić w nim surówkę jako źródło cennych witamin i mikroelementów. Nawet najwięksi zwolennicy zawiesistych i mięsnych potraw docenią takie urozmaicenie posiłku. Surówka z białej kapusty sprawdzi się w typowo polskich daniach, jak schabowy z ziemniakami, ale też jako dodatek do gulaszu, pieczonego udka kurczaka, czy bardziej egzotycznych dań. Warto ją również podać do kiełbasek czy karkówki z grilla. Będzie swojskim akcentem, łagodzącym smak potraw słodko-kwaśnych, a także pikantnych. Dostarczy nam sporo potasu, wapnia i fosforu, a także zadba o odpowiednią perystaltykę jelit nawet po najbardziej ciężkostrawnym posiłku.
Urozmaicanie surówki z białej kapusty jest kwestią wyłącznie naszej fantazji kulinarnej. Poza wymienionymi dodatkami można ją połączyć z porem, korzeniem pietruszki, startym jabłkiem czy czerwoną kapustą. To ostatnie połączenie daje szczególnie spektakularny efekt wizualny, który będzie ozdobą każdego stołu.