Super szybkie, eleganckie i orientalne danie z serkiem tofu

28 czerwca 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 głodne osoby

1 torebka ryżu brązowego

1 torebka ryżu białego

2 opakowania mrożonej mieszanki chińskich warzyw na patelnię

łyżka oleju sezamowego

mała cebula, 2 ząbki czosnku (jeśli lubisz weź więcej)

maleńki kawałek korzenia imbiru, kilka kolbek miniaturowej kukurydzy (z puszki)

200 g twardego sera tofu

garść orzechów nerkowca, garść kiełków soi, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka sosu chili, sól

Ryż ugotuj według przepisu.

W czasie gdy ryż będzie się gotowal przygotuj warzywa:

Rozgrzej olej w woku, dodaj drobno posiekany czosnek oraz posiekaną cebulę i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smaż około 3 min, mieszając tak by czosnek się nie zrumienił (jak zbrązowieje będzie gorzki). Gdy cebula ładnie się zeszkli, wsyp mrożonkę i smaż, wciąż mieszając około 8 – 10 minut, następnie dołóż kukurydzę, pokrojony w kostkę serek tofu. Wciąż delikatnie mieszając, smaż jeszcze 3 – 5 min. Dopraw wszystko sosami chili i sojowym i starannie wymieszaj. Zdejmij wok z ognia i wsyp przelane wrzątkiem kiełki soi oraz posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj i ew. dosól do smaku.

Na talerz nałóż ryż i na wierzch nałóż warzywa.