Super szybkie, eleganckie i orientalne danie z serkiem tofu
Składniki na 4 głodne osoby
1 torebka ryżu brązowego
1 torebka ryżu białego
2 opakowania mrożonej mieszanki chińskich warzyw na patelnię
łyżka oleju sezamowego
mała cebula, 2 ząbki czosnku (jeśli lubisz weź więcej)
maleńki kawałek korzenia imbiru, kilka kolbek miniaturowej kukurydzy (z puszki)
200 g twardego sera tofu
garść orzechów nerkowca, garść kiełków soi, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka sosu chili, sól
Ryż ugotuj według przepisu.
W czasie gdy ryż będzie się gotowal przygotuj warzywa:
Rozgrzej olej w woku, dodaj drobno posiekany czosnek oraz posiekaną cebulę i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smaż około 3 min, mieszając tak by czosnek się nie zrumienił (jak zbrązowieje będzie gorzki). Gdy cebula ładnie się zeszkli, wsyp mrożonkę i smaż, wciąż mieszając około 8 – 10 minut, następnie dołóż kukurydzę, pokrojony w kostkę serek tofu. Wciąż delikatnie mieszając, smaż jeszcze 3 – 5 min. Dopraw wszystko sosami chili i sojowym i starannie wymieszaj. Zdejmij wok z ognia i wsyp przelane wrzątkiem kiełki soi oraz posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj i ew. dosól do smaku.
Na talerz nałóż ryż i na wierzch nałóż warzywa.