Suflet ziemniaczany

6 października 2010, dodał: Renata Kamola
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • majeranek
  • 12 ziemniaków
  • 15 dag startego żółtego sera
  • bułka tarta
  • olej
  • sól,pieprz
  • Sos: 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kostki rosołowe
  • cebula
  • 20 dag kwaśnej śmietany

file1286363159

Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Do mięsa dodajemy jajko, majeranek,łyżkę bułki tartej, pieprz i sól. Formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju.

Sos: z kostek robimy bulion, z margaryny i mąki zasmażkę. Wsypujemy pokrojoną cebulkę, wlewamy bulion i dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

Klopsiki układamy na środku naczynia do zapiekania, po bokach obsypujemy ziemniakami,zalewamy sosem,posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy 40 min. w temp. 200 s.