Suflet ziemniaczany
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- jajko
- majeranek
- 12 ziemniaków
- 15 dag startego żółtego sera
- bułka tarta
- olej
- sól,pieprz
- Sos: 3 łyżki margaryny
- 2 łyżki mąki
- 2 kostki rosołowe
- cebula
- 20 dag kwaśnej śmietany
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Do mięsa dodajemy jajko, majeranek,łyżkę bułki tartej, pieprz i sól. Formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju.
Sos: z kostek robimy bulion, z margaryny i mąki zasmażkę. Wsypujemy pokrojoną cebulkę, wlewamy bulion i dokładnie mieszamy, zagotowujemy.
Klopsiki układamy na środku naczynia do zapiekania, po bokach obsypujemy ziemniakami,zalewamy sosem,posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy 40 min. w temp. 200 s.