Suflet z twarogu

3 maja 2012, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (4 małe porcje)

200 g twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
sól
sok z cytryny
ulubione owoce, rodzynki lub inne dodatki wedle uznania :)

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190? wyłączając termoobieg i zostawiając grzanie góra-dół. Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy drobnym cukrem. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy razem z zmielonym twarożkiem, sokiem z cytryny i cukrem (powinna powstać lekka papka)Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli (po odwróceniu naczynia piana nie może wypadać) Dodajemy 1/3 ubitych białek do żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Potem kolejną 1/3 białek, mieszamy i ostatnią porcję tak samo. Teraz jeśli chcemy możemy do masy delikatnie dodać rodzynki, bakalie itp. JEŚLI CHCEMY DAĆ OWOCE NIE ROBIMY TEGO TERAZ !!!

Masę przekładamy do kokilkek i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Podczas pieczenia nie zaglądamy do piekarnika, aby suflety nie opadły. Podajemy od razu po upieczeniu, jeszcze gorące.

WERSJA Z OWOCAMI

Do każdej kokilki nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po kilka malin, jagód lub innych ulubionych owoców. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła owoce.

Suflet błyskawicznie wyrasta dzięki pianie z białek i równie szybko potrafi opaść, jeśli za wcześnie wyjmiemy go z piekarnika lub otworzymy drzwiczki w trakcie pieczenia.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...