Suflet z twarogu

3 maja 2012, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (4 małe porcje)

200 g twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
sól
sok z cytryny
ulubione owoce, rodzynki lub inne dodatki wedle uznania :)

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190? wyłączając termoobieg i zostawiając grzanie góra-dół. Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy drobnym cukrem. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy razem z zmielonym twarożkiem, sokiem z cytryny i cukrem (powinna powstać lekka papka)Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli (po odwróceniu naczynia piana nie może wypadać) Dodajemy 1/3 ubitych białek do żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Potem kolejną 1/3 białek, mieszamy i ostatnią porcję tak samo. Teraz jeśli chcemy możemy do masy delikatnie dodać rodzynki, bakalie itp. JEŚLI CHCEMY DAĆ OWOCE NIE ROBIMY TEGO TERAZ !!!

Masę przekładamy do kokilkek i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Podczas pieczenia nie zaglądamy do piekarnika, aby suflety nie opadły. Podajemy od razu po upieczeniu, jeszcze gorące.

WERSJA Z OWOCAMI

Do każdej kokilki nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po kilka malin, jagód lub innych ulubionych owoców. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła owoce.

Suflet błyskawicznie wyrasta dzięki pianie z białek i równie szybko potrafi opaść, jeśli za wcześnie wyjmiemy go z piekarnika lub otworzymy drzwiczki w trakcie pieczenia.