Strucla brzoskwiniowa

30 listopada 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru białego drobnego (szkl. poj. 250 ml)
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • kilka kropli aromatu migdałowego Delecta
  • 2 słoiki 320 g dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego
  • 1 kwaśne jabłko
  • lukier: 3/4 szkl. cukru pudru + kilka łyżek mleka + 2-3 krople aromatu migdałowego Delecta
  • do posypania: 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej
  • sposób przygotowania:

    Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. aby zaczęły „pracować”. Przesiać mąkę z solą, dodać , cukier, aromat migdałowy, wbić jajka, wlać rozczyn i na koniec stopione, przestudzone masło, zarobić ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk i miski, ew. podsypywać mąką jeśli będzie zbyt luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. aby wyrosło. Następnie rozwałkować na prostokąt długości takiej jak obwód dużej tortownicy (z wkładem kominowym). Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne a miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Starte jabłko wymieszać z  dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć na ciasto i rozsmarować, zostawiając suche brzegi szer. ok 3 cm. Delikatnie zwinąć roladę i przenieść ją do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy – „szew” powinien znaleźć się pod spodem a końce trzeba nieco zlepić ze sobą. Tortownicę przykryć o odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-30 min.. Pieczemy ok. 45-60 min. w  piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia w formie. Cukier puder ucieramy z mlekiem (dodając je po trochu) i odrobiną aromatu migdałowego aż lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy lukrem ciasto a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Płatki dobrze jest odrobinę podprażyć na suchej patelni, ale ostrożnie, żeby nie przypalić.

    file1291104647



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaki nastrój macie dziś...?
    Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
    Black Friday
    Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
    Wędkowanie
    To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
    Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
    Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.