Strapaczki gryczane

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

2 jajka

pełna szklanka mąki gryczanej

10 dag wędzonej słoniny

12 dag sera owczego lub bryndzy

kilka gałązek natki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto rozsmarować na zwilżonej wodą deseczce, wierzch  wygładzić. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Nożem odcinać na deseczce podłużne, cienkie kluseczki i wrzucać do wrzącej wody, zamieszać. Gotować kilka minut, wyjąć cedzakową łyżką. Słoninę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kluski posypać skwarkami i pokruszonym serem owczym. Udekorować gałązkami natki.