Strapaczki gryczane

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

2 jajka

pełna szklanka mąki gryczanej

10 dag wędzonej słoniny

12 dag sera owczego lub bryndzy

kilka gałązek natki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto rozsmarować na zwilżonej wodą deseczce, wierzch  wygładzić. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Nożem odcinać na deseczce podłużne, cienkie kluseczki i wrzucać do wrzącej wody, zamieszać. Gotować kilka minut, wyjąć cedzakową łyżką. Słoninę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kluski posypać skwarkami i pokruszonym serem owczym. Udekorować gałązkami natki.



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...