steki z polędwicy wołowej z estragonem
składniki:
800 g polędwicy wołowej
Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat
1 łyżka estragonu Prymat
150 ml oliwy z oliwek
1 cukinia
1 bakłażan
3 różnokolorowe papryki
50 g pomidorów suszonych
Przyprawa do grilla ziołowa Prymat
50 g prażonych orzeszków piniowych
100 sera mozzarella
Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę pokroić na 8 steków, zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do steku gruboziarnistą Prymat, estragonem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Paprykę upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gdy skórka się zarumieni przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią spożywczą. Po 15 minutach obrać ze skóry i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić w plastry i wraz z papryką zamarynować w oliwie z oliwek i ziołowej przyprawie do grilla Prymat. Wszystkie warzywa zgrillować, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia w formie torciku, umieszczając na nich plaster sera mozzarella. Przed podaniem wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser lekko się roztopił.
Mięso wyjąć z marynaty, a następnie smażyć na grillu (ew. patelni grillowej) przez ok.10 minut. Steki podawać z torcikiem grillowanych warzyw z mozzarellą. Całość skropić oliwą z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
źródło: www.prymat.pl