Steki z karczku zapiekane Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 steków z karczku
Marynata:
3 łyżki oleju
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego grzybowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili słodko-ostrego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz,sól

olej do smażenia

1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki smalcu ze skwarkami
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 kostki mięsnej Winiary
pieprz
tłuszcz ze smażenia mięsa
1 łyżka mąki

2 kg ziemniaków
1 szklanka mleka (gorącego)
5 dkg masła
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

15 dkg sera żółtego

Wszystkie składniki marynaty ubić trzepaczką. Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozklepać tłuczkiem. Posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny. Wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na średnim ogniu.
Cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i przesmażyć. Dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przesmażyć. Wlać szklankę wody dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia odparować wodę, oprószyć kapustę mąką i przesmażyć.
Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem. Do ziemniaków dodać masło, gorące mleko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę, steki z karczku, na nie pure ziemniaczane i na górę utarty ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego!

file1288032501