Steki na sałatce
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Marynata: 3 łyżki sosu rybnego
1 limonka (sok)
1 łyżka cukru palmowego
1/2 kg steków (dowolne mięso, pokrojone w plastry)
1 łyżka oleju
20 dag makaronu ryżowego
Sałatka: 2 szklanki sałaty
1/2 szklanki młodej kapusty
1 marchew
1 awokado
1 mango
1/2 ogórka
1/2 filiżanki pomidorów
2 dymki
Sos: 1 garść kolendry
1 garści bazylii
2 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
1 limonka (sok i skórka)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
1 ząbek czosnku
1 limonka (sok)
1 łyżka cukru palmowego
1/2 kg steków (dowolne mięso, pokrojone w plastry)
1 łyżka oleju
20 dag makaronu ryżowego
Sałatka: 2 szklanki sałaty
1/2 szklanki młodej kapusty
1 marchew
1 awokado
1 mango
1/2 ogórka
1/2 filiżanki pomidorów
2 dymki
Sos: 1 garść kolendry
1 garści bazylii
2 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
1 limonka (sok i skórka)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Steki zamarynować w sosie rybnym wymieszanym ze skórką z limonki i cukrem (ok. 20-30 min.). Steki pokropić oliwą i grillować na ruszcie wyłożonym folią (lub tacce) przez 2-5 min. z każdej strony. Zalać wrzącą wodą makaron i trzymać go pod przykryciem przez około 5-7 min. Wymieszać składniki na sałatkę, zrobić sos, dodać makaron i wszystko delikatnie wymieszać razem. Mięso podawać na sałatce.