Stek wołowy podany z brukselką

Avatar photo
30 września 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

STEK WOŁOWY
Mieso wymyć i wysuszyć natrzeć pieprzem i olejem, i wstawic do lodowki na 1 godz Mięso należy wyjąć z lodówki na około 10 minut przed smażeniem – tak, aby nabrało pokojowej temperatury – nagłe zetknięcie zimnego mięsa z gorącym tłuszczem nie podziała na nie zbyt dobrze. Długość smażenia steku zależy od tego, jaki jego rodzaj chcemy uzyskać:

Stek krwisty – smażymy 4 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Mięso pozostanie różowe w środku i soczyste.
Stek półkrwisty – smażymy po około 9-11 minut z każdej strony.
Stek dobrze wysmażony – 13-15 z każdej strony.

BRUKSELKA
Brukselkę ugotować w osolonej wodzie z mlekiem , odlac wodę, na patelni przyrumienic bułkę tarta na 1 czubatej łyżce masła
Wlac bułke do ugotowanej brukselki i delikatnie wymieszać

SURÓWKA Z PORA
1 por pokrojony w cieniutkie pólplasterki
1 marchew starta na tarce o grubych oczkach
1 słodkie jabłko starte tez na tarce
1 płaska łyżka majonezu
szczypta cukru i szczypta pieprzu
wszystko wymieszać i Smacznego

zdjęcie i wykonanie: Irusia

stek_wolowy_ziemniaki_pieczone



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.