Steak na leczo paprykowym z ryżem
Uwielbiam to danie za jego pikantny smak i krótki czas przygotowania:)
Składniki:
2 chude steaki
4 duże papryki
4 duże pomidory
100 ml wywaru z warzyw
200 ml soku pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
160 g ryżu pełnoziarnistego Kupiec
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 wiązki młodej cebulki ze szczypiorkiem
sol, pieprz, papryka w proszku
Wykonanie:
Steaki pieprzę i solę z obydwu stron, posypuję papryką. Młodą cebulkę siekam. Oliwę z oliwek rozgrzewam na patelni. Podsmażam na niej steaki z obu stron, następnie wyjmuję je na folię aluminiową i wkładam do ciepłego piekarnika.
Posiekaną cebulkę podduszam na pozostałym tłuszczu. Papryki myję i usuwam gniazda nasienne, kroję je w cienkie paski. Pomidory kroję w małą kostkę, dodaję wszystko do podduszonej cebulki.
Wywar warzywny i sok pomidorowy wlewam do warzyw i duszę ok. 10 min. Stale mieszając dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą, pieprzem i papryką do smaku. Ugotować ryż wedle przepisu na opakowaniu.
Porcję warzyw kładę na środek talerza po bokach w kształcie okręku układam ryż, a na środek warzyw kładę steak.
Smacznego:):):)