Stamppot – odsłona druga wg Babcigramolki
Stamppot – odsłona druga wg Babcigramolki
potrawa rodem z Holandii . Wg mnie jest bardzo bogata w smaki, prosta w wykonaniu , tania .Wszystko zależy od doprawienia .Dziś totalny Misz –masz .
Czas : 45 minut
Składniki :
4 ziemniaki
1 marchew
½ pora
2 cebule
kawałek białej kapusty ( taki jak jest włożony do paczkowanej włoszczyzny )
2 kiełbaski ( np. śląskiej )
3 plasterki boczku wędzonego ( chudego )
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Ziemniaki obrać , ugotować i utłuc na puree . Kapustę pokroić w paseczki, marchew w plasterki a por w krążki . Zalać wodą i ugotować do miękkości marchewki. Odcedzić. Boczek pociąć w paseczki ( ja stosuje metodę Niżeli Lawson – po prostu tnę nożyczkami – bardzo to wygodne ) , zarumienić na suchej patelni . Wlać olej , wsypać cebulę i usmażyć na złoto. Dołożyć kiełbasę i zarumienić ją . Kiełbasę odłożyć .Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą , marchewką , porem , cebulą i boczkiem .Dodać natkę , utartą gałkę muszkatołową , sól, Pieprz mielony do smaku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W masę wcisnąć usmażoną kiełbasę . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać 40 minut .
nadesłane: Babciagramolka