Środziemnomorska sałatka z krewetkami i jajkiem
Składniki:
– 1/2 sałaty lodowej
– 15 dag krewetek koktajlowych w zalewie
– 3 jajka
– 3 pomidory
– 10 dag czarnych oliwek
– 1/2 puszki groszku konserwowego
– 10 dag sera feta
– 5 dag startego parmezanu
– 150 ml gęstej śmietany
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka soku z cytryny
– ząbek czosnku
– majeranek, bazylia, sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. 2 pokroić w kostkę, jedno w plasterki. Krewetki osączyć, a sałatę umyć i porwać. Pomidory pokroić w ósemki. Oliwki pokroić w plasterki, groszek osączyć, fetę pokroić w kostkę. Połączyć sałatę, krewetki pokrojone w kostki jajka, po 3/4 oliwek i pomidorów, groszek, fetę, sól i pieprz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Śmietanę wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem, 1/2 łyżeczki majeranku i bazylii. Sos wlać do sosjerki. Sałatkę udekorować jajkami, pomidorami i oliwkami. Posypać parmezanem. Podawać ze sosem.