Sprężynki w zalewie słodko-ostrej
do zrobienia takich spiralek potrzebny jest specjalny przyrząd, ale można marchewkę pociąć w krążki czy dużą kostkę i zalać taką zalewą
składniki:
- 10-15 prostych marchewek dł. ok.10-15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cm
- ew. 1 nieduża cukinia
- kilka gałązek koperku dla dekoracji
- ok. 1l wody+1 łyżka cukru+1 łyżka soli
- ZALEWA w proporcjach:
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 2 szkl. wody
- 0,75 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)
- kilka goździków
- kawałeczek kory cynamonu (1,5 cm)
- 1 czubata łyżeczka wiórków/paseczków świeżego imbiru
- 1 łyżeczka paseczków świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
- skórka z pomarańczy (pomarańczę wyszorować, sparzyć, ściąć cieniutko tylko wierzchnią warstwę)
sposób przygotowania:
Składniki zalewy wlać/włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok.10 min. Marchewki umyć, oskrobać, przekroić w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyć spiralki. W garnku zagotować wodę razem z solą i cukrem, wrzucić spiralki i gotować ok. 5 min., odcedzić, przelać zimną wodą. W słoikach ułożyć spiralki, dla ozdoby włożyć po 2-3 gałązki koperku. Ja, dla koloru, dodałam do słoików kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika. Zawartość słoików zalać zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręcić. Pasteryzować 15-20 min. Takie spiralki mają bardzo ciekawy, słodko-kwaśno-pikantny smak i ślicznie wyglądają na półmisku z przystawkami.