Sposoby na ograniczenie cukru w diecie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sposoby na ograniczenie cukru w diecie

9 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Cukier spożywczy, to sacharoza produkowana przemysłowo z trzciny i buraków cukrowych. Występuje w formie kryształów, kostek i pudru. Wykorzystywany jest do produkcji różnych produktów spożywczych, w tym wyrobów cukierniczych. Alternatywę dla cukru spożywczego stanowią substancje słodzące (słodzik), które coraz częściej używane są w produkcji żywności.

Cukier spożywczy – gdzie go znajdziemy?

Cukier spożywczy znaleźć można w cukierkach, drażetkach, marmoladzie, dżemach, galaretkach, chałwie, sezamkach, czekoladzie, kremach kakaowych, herbatnikach, ciastach, waflach, biszkoptach, piernikach, lodach i napojach słodzonych. Często dodawany jest w celu poprawy smaku do produktów takich jak ketchup, gotowe sosy, gotowe dania obiadowe, jogurty smakowe, wody smakowe, płatki śniadaniowe i pieczywo.

Dlaczego należy ograniczyć spożycie cukru spożywczego z dietą?

Nadmiar cukru w diecie przyczyniać może się do rozwoju nadwagi i otyłości, miażdżycy oraz cukrzycy typu II. U dzieci powoduje też próchnicę. Bogate w cukier dodany wyroby cukiernicze charakteryzują się niską gęstością odżywczą (zawierają mało składników odżywczych) i są wysokokaloryczne. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (2015) należy ograniczyć spożywanie cukru dodanego, tak aby energia z cukrów dodanych wynosiła max 5% całkowitej energii całodziennej diety (1 gram sacharozy to 4 kcal, co oznacza, że dieta 2000 kcal powinna zawierać max. 25 g cukrów dodanych).

Czym zastąpić cukier dodany ?

Głównym zaleceniem żywieniowym mającym na celu ograniczenie spożycia cukru jest niedosładzanie gotowych potraw i napojów gorących. Należy unikać produktów takich jak wyroby cukiernicze i słodycze. Jednak bardzo trudno zrezygnować ze słodkiego smaku żywności. Zastąpić cukier mogą więc substancje słodzące. Zwłaszcza przez diabetyków stosowany jest słodzik. Charakteryzują się one poziomem słodyczy zbliżonym lub wielokrotnie większym niż sacharoza. Są jednak mniej kaloryczne (nawet o połowę). Najczęściej stosowanymi substancjami słodzącymi są: sorbitol, mannitol, acesulfam K, aspartam. Coraz większa popularnością cieszą się też stewia, ksylitol i erytrytol – słodziki pozyskiwane z naturalnych składników.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz