Sposób na soczystą i mięciutką karkówkę. Tak robią mistrzowie grilla

Avatar photo
7 lipca 2024,
dodał: Dagmara Borucka

Sezon grillowy w pełni, pora więc przygotować przepyszną karkówkę. Zobaczcie, jak niewiele potrzeba, aby mięso stało się mięciutkie i soczyste.

Karkówka jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, co czyni ją doskonałym składnikiem diety, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie lub prowadzących trening siłowy. Mięso karkówki zawiera również różne witaminy i minerały, takie jak witamina B6, witamina B12, cynk, żelazo i niacyna. Te składniki odgrywają istotną rolę w wielu procesach metabolicznych organizmu, takich jak produkcja energii, funkcje układu nerwowego i zdrowie skóry.

Karkówka może być przygotowywana na wiele sposobów, co czyni ją wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Można ją piec, smażyć, gotować, dusić, a nawet grillować. Mięso karkówki może być wykorzystywane do przygotowywania różnorodnych dań, od tradycyjnych pieczeni i gulaszy po burgerki i tacos. Można ją również marynować lub grillować, dodając różnorodność smaków i tekstur.

Karkówka stała się tak samo popularna, jak kiełbasa. Jednak wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby zepsuć mięso. Momentalnie robi się wtedy gumowate, twarde czy przesuszone. Karkówka wymaga pewnej uwagi i obróbki zanim trafi na ruszt. Nasz trick zapewni Wam doskonałą kruchość mięsa. Wystarczy, że zamarynujecie karkówkę w solance.

 

Solanka sekretem na mięciutką karkówkę z grilla

Solanka sprawia, że mięso jest dłużej świeże oraz nabiera nietypowego smaku. Metoda na solankę jest stosowana od wieków i uznawana za najlepszy sposób konserwacji mięsa. Dzięki tej marynacie karkówka stanie się smaczna, soczysta i krucha.  Potrzebne będzie 20 g soli na litr wody. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, odstawcie do wystygnięcia i włóżcie pokojone kawałki karkówki. Karkówka powinna moczyć się w niej przez minimum 12 godzin, a maksymalnie dobę. Po tym czasie wyjmijcie karkówkę z solanki i przyprawcie marynatą.

Co kupić?

  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • ulubione przyprawy ( np. papryka, kolendra, oregano, tymianek, bazylia, majeranek, rozmaryn)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą. Mięso wyjmijcie z solanki, opłuczcie, osuszcie i dokładnie pokryjcie marynatą. Odstawcie do lodówki na kilka godzin.

 

 



Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Attempt to read property "error" on null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Undefined array key "hash" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1259 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1274 Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/blocks.php on line 1078 Warning: Undefined array key "type" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1340 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1377