Spirulina – co to jest? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Spirulina – co to jest?

5 marca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Spirulina charakteryzuje się tak ogromnymi zaletami, że nawet dobrze znane w środowisku lekarskim osoby używają jej produktów i piszą o ich wartościach. Przy tym wszystkim Spirulina nie jest, z medycznego punktu widzenia, żadną formą lekarstwa. Jest to ni mniej ni więcej tylko szczególnie wysokowartościowy pokarm.

spirulina

Spośród 30.000 odkrytych i zbadanych alg Spirulina jest najbardziej niesamowitą i wyjątkową rośliną odżywczą, jaką poznano do tej pory. Do dziś nie znaleziono żadnej rośliny, owocu czy produktu spożywczego, które zawierałyby więcej naturalnych substancji odżywczych.
Płytkie zatoki, w których woda zawiera duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych zawsze uchodziły za kolebkę życia. Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar, wypełniony pradawnymi siłami witalnymi przyrody: Algi – rośliny o wysokiej wartości odżywczej i potężnych walorach leczniczych.
Algi lub inaczej glony, to rośliny o prostej budowie, żyjące przeważ nie w wodzie. Wśród alg wyróżnia się m.in. dwa typy: Chlorellę i Spirulinę czyli algę szmaragdowozieloną i niebieskozieloną (na temat Chlorelli czytaj: https://urodaizdrowie.pl/detoksyfikacja-organizmu). Spirulina jest handlową nazwą sinic z rodzaju Arthrospira należących do rzędu Oscillatoriales. Należy do niego gatunek Arthrospira platensis oraz  Arthrospira maxima.  Gatunki Arthrospira platensis można znaleźć w Afryce, Azji i krajach Ameryki Południowej natomiast  Arthrospira maksima występuje w Ameryce Środkowej. Nazwa ta w odniesieniu do tych sinic pochodzi z czasów, gdy przedstawicieli rodzaju Arthrospira zaliczano do rodzaju Spirulina. W obecnych ujęciach systematycznym rodzaje te uważa się za spokrewnione (należą do rzędu drgalnicowców), ale odrębne. Bez względu na gatunek są to jednokomórkowe glony o długości 0,004 mm, które tworzą spirale o przekroju nieprzekraczającym 0,04 milimetra. Kształt dał początek obowiązującej obecnie nazwie, a miniaturowa wielkość glonu powoduje, że często określany jest mianem mikroalgi. Omawiane mikroorganizmy można dostrzec gołym okiem na powierzchni wody jedynie w przypadku, gdy miliony egzemplarzy splecie się ze sobą, tworząc zielony kożuch. Z około 30.000 współcześnie żyjących na kuli ziemskiej glonów Spirulina jest najstarsza. Uchodząc za prawzór wszystkich roślin, sama w rzeczywistości „prawdziwą rośliną” nie jest. By mogła nią być, brakuje jej podstawowej cechy – nie ma w swej komórce otoczonego błoną jądra. W jej wypadku łańcuch DNA znajduje się po prostu w cytoplazmie. Gatunki Spiruliny występują na prawie całym świecie. Towarzyszą nam one w powietrzu, na ziemi, a także w wodach słonych i słodkich. Na skalę przemysłową pozyskiwana jest ona jednak w tropikalnych jeziorach o silnie alkalicznym odczynie i zasobnych w sodę. Optymalne warunki do rozwoju uzyskuje przy pH 9-10 i temperaturze wody 30 – 45°C. Tak więc w stanie naturalnym Spirulina licznie występuje w jeziorach na terenie Czadu, Etiopii i Kenii, a także Meksyku i Peru. Największą ilość alg pozyskuje się jednak ze specjalistycznych sztucznych hodowli, z których wiele znajduje się w Kalifornii i na Hawajach. Hoduje się tam właśnie gatunki Spirulina platensis. Dane antropologiczne podają, że Spirulina była już znana i stosowana jako pokarm 400 lat temu przez Azteków. Do dzisiejszych czasów niektóre ludy i plemiona traktują Spirulinę jako ważny element diety.
spirulinaAlgę Spirulina określa się, nieco poetycko, jako „mleko Matki Ziemi” z uwagi na niezwykle wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gammalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu, ale też „zielonym mięsem”, z powodu niespotykanie wysokiego udziału wysokowartościowego białka. Jego udział sięgający od 60 do 65% jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Proteiny zawierają liczne wolne aminokwasy, jak: alanina, arginina, kwas aspartynowy, kwas glutaminowy, glicyna, leucyna, lizyna, metionina, prolina, seryna, walina, które wchodzą w skład składnika NMF (Natural Moisturizing Factor) – naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie warstwy rogowej naskórka. Białko Spiruliny dostarcza też materiału budulcowego zaraz po spożyciu, bez wykorzystania energii jaka potrzebna jest do przetworzenia białka mięsnego. Spirulina stanowi jednocześnie naturalny koncentrat ważnych dla życia związków mineralnych, pierwiastków śladowych, witamin, enzymów i innych związków witalnych oraz szczególnie cenny nośnik witalizującej energii światła, tzw. biofotonów. Spirulina ma niebiesko-zieloną barwę, dzięki temu, że zawiera ogromne ilości chlorofilu, korzystnie działającego na proces krwiotwórczy oraz florę przewodu trawiennego. Kolejny barwnik mieszczący się w Spirulinie to fitocyjanina, pobudzająca szpik kostny, co jest ważne w czasie procesów odnowy krwi. Oprócz tego Spirulina jest również bogata w beta-karoten, którego jest aż 10 razy więcej niż w marchewce. Organizm, aby właściwie funkcjonować potrzebuje, by w pokarmie mieściły się kwasy tłuszczowe, głównie kwasy nienasycone, gdyż nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie produkować. Kwasy, które są nam potrzebne i znajdują się w Spirulinie to między innymi kwas linolowy i linolenowy. Jest bardzo prawdopodobne, że GLA zawierające się w Spirulinie przyczyniają się do doświadczania przez ludzi spożywających je, pozytywnych efektów takich jak m.in. zmniejszony apetyt, utrata wagi, zwiększony poziom odczuwalnej energii, głównie mentalnej, co wpływa na subtelną poprawę jasności myślenia i koncentracji. Nie jest to jednak porównywalne do efektu wywołanego kofeiną (nerwowość). Proste węglowodany natomiast dostarczają bezpośredniej energii, kwasy tłuszczowe GLA bilansują gospodarkę hormonalną, a naturalne witaminy i minerały wchłaniane są znacznie lepiej przez organizm niż wytworzone sztucznie. Witaminy, które są w spirulinie to m.in.: B1, B2, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacyna, biotyna, witamina E oraz C. Ze Spiruliny pozyskuje się na przemysłową skalę m.in. jod, mangan i brom. W Spirulinie szczególnie wysoka jest zawartość jodu i potasu, dlatego oddziałuje ona korzystnie na zdrowie osób przyjmujących środki moczopędne. Dzięki zawartości naturalnego jodu w określonych przypadkach normalizuje niedoczynność tarczycy. Znajdujące się także w niej żelazo jest w formie łatwo przyswajalnej, dlatego są najlepszym naturalnym źródłem tego pierwiastka. Spirulina jest świetnym pożywieniem dla osób aktywnych fizycznie. Jej zalety wykorzystują sportowcy na całym świecie.
Na świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze, mają swoje „ulubione” siedlisko, w którym świetnie się czują i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.
Idealne pH krwi to 7,365. Kiedy pH staję się kwaśne, komórka robi 2 rzeczy. Po pierwsze rozpada się, a jej gnijące resztki stają się pożywieniem dla bakterii, które zaczynają się rozmnażać produkując swoje własne toksyny. W organizmie przybywa coraz więcej toksyn. Mimo wszystko, chęć do życia jest tak silna w przyrodzie, że komórka będzie próbowała się ratować. Dlatego inną rzeczą, jaką mogą zrobić komórki, pomimo toksycznego i kwaśnego środowiska jest mutacja, aby przetrwać w nowych warunkach. Odczuwamy brak energii, zmęczenie, kiepskie samopoczucie, kłopoty z trawieniem, na skórze pojawiają się zmiany patologiczne. Po dłuższym czasie zakwaszenia organizmu pojawiają się bóle, zwykle w miejscu najsłabszym genetycznie. Nie ma bólu bez zakwaszenia. Dzięki ogromnej ilości związków chemicznych o odczynie zasadowym, Spirulina wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, tak istotnie ważnej do przebiegu prawidłowych procesów biochemicznych organizmu człowieka. Wniosek jest prosty: im środowisko mniej kwaśne tym mniej bakterii produkujących szkodliwe toksyny, które działają destrukcyjnie na komórki. Spirulina nie ma trwałych ścian komórkowych z celulozy. Miękka otoczka zbudowana jest z bardzo specyficznych związków węglowodanowych, zwanych mukopolisacharydami. Z badań wynika, że wspomniane związki aktywizują immunocyty, co prowadzi do wzrostu ogólnej odporności. Powoduje to także, że zawarte w Spirulinie składniki są lepiej przyswajane niż w przypadku pokarmów w postaci roślin wyższych lub pożywienia pochodzenia zwierzęcego.
Zgodnie z wynikami badań naukowych, w ramach uzupełnienia dziennej diety wystarczają 4 gramy (ok. 8 tabletek) Spiruliny, by osiągnąć wyraźną poprawę ogólnej witalności oraz bardzo różnorodne, często spektakularne efekty lecznicze.
Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie jakimi są m.in.:
1) odtruwanie organizmu, np. z metali ciężkich, jak będącej składnikiem dentystycznego amalgamatu rtęci zawierających chlor węglowodorów pochodzących z resztek pestycydów;
2) działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV;
3) działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom;
4) wzmacnianie systemu immunologicznego;
5) ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;
6) poprawa przemiany materii;
7) stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;
8) pobudzenie procesu krwiotwórczego;
9) obniżenie poziomu cholesterolu;
10) obniżenie nadwagi;
11) ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki;
12) odkwaszanie organizmu;
Spirulina jest ceniona za swoje naturalne pochodzenie oraz szerokie spektrum działania. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy organizmu, działa łagodząco na ściany żołądka oraz pomaga w oczyszczaniu organizmu. W specjalistycznych badaniach Spirulina udowodniła swój zbawienny wpływ na system immunologiczny. Naukowcy dziedziny medycyny uważają, że Spirulina to nie tylko stymulator, ale także producent nowych komórek krwi. W organizmie Spirulina ma właściwości antywirusowe. Kolejne badania wykazują, że nawet małe dawki Spiruliny budują system immunologiczny od strony hormonalnej i komórkowej. Spirulina przyspiesza produkcję hormonów (przeciwciała i cytokainy) pozwalając organizmowi lepiej bronić się przed nieprawidłowościami w budowie komórkowej. Pomaga też usunąć negatywne oddziaływanie wyniszczonego ekologicznie środowiska oraz stosowania używek i palenia papierosów. Pomaga również regulować równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu cera staje się elastyczna. Wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem. Nie tylko skutecznie zapobiega powstawaniu na skórze znienawidzonych przed panie cienkich, czerwonych „pajączków”, ale również wzmacnia płaszcz wodno-lipidowy skóry, który chroni ją przed szkodliwym wpływem środowiska. Zawarty w algach kwas alginowy oczyszcza tkanki z produktów przemiany materii. Składniki spiruliny przyspieszają również rozpad tłuszczu. Z tych właściwości korzystają producenci preparatów antycelulitowych. Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa spiruliny i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25% leczy w ten sposób cukrzycę .
Polecane zastosowanie Spiruliny:
1) profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka krwi (białaczka);
2) oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne choroby jelit, profilaktyka nowotworu jelita grubego;
3) chroniczne stany zapalne, gruźlica, bronchit itp.;
4) profilaktyka i leczenie chorób stawów, regulacja wzrostu w okresie dorastania;
5) profilaktyka i leczenie postępującej krótkowzroczności, katarakty i inne choroby narządu wzroku, uszkodzenie siatkówki oka u diabetyków;
6) leczenie cukrzycy; w stanach wymagających regularnego brania insuliny, w znacznym stopniu można obniżyć stosowana dawkę;
7) reguluje ciśnienie tętnicze, leczy nadciśnienie;
8) w stanach niskiej odporności organizmu, powtarzających się grypach, dla osób na diecie (także jako składnik wzbogacający pożywienie);
9) po przebytych chorobach nowotworowych; w czasie i po chemioterapii oraz radioterapii; jako środek wzmacniający i odtruwający organizm; w czasie tych terapii i celem ochrony zdrowej tkanki przed uszkodzeniami;
10) w chorobach skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się jej; przy braku keratyny (pękanie skóry na piętach); wygładzeniu zmarszczek, leczeniu trądziku,
11) przyspieszenie procesu zdrowienia po urazach, stłuczeniach i pourazowych komplikacjach.
W Stanach Zjednoczonych, Japonii, Francji i Anglii rozpoczęto liczne badania nad możliwościami dalszego wykorzystania zalet alg. Badania te wykazały pozytywne rezultaty użycia alg w zwalczaniu zakażeń wirusowych. Udowodniony jest ich korzystny wpływ na wiele rodzajów opryszczki i wirusa grypy typu A. Trwają eksperymenty nad udowodnieniem działania przeciw wirusowi HIV (wirus AIDS). W kwietniu 1996 roku naukowcy laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: Wodny roztwór spiruliny powstrzymuje HIV-1. W Indiach ostatnio prowadzi się badania nad rolą alg w zapobieganiu oraz leczeniu schorzeń o charakterze złośliwym błony śluzowej jamy ustnej; także i w tym zakresie udowodniono pozytywne działanie substancji zawartych w algach. Z całą pewnością wiadomo, że algi wzmacniają system immunologiczny oraz wiążą wolne rodniki. Z tego powodu lekarze coraz częściej u żywajg alg we wspomagojącym leczeniu różnych schorzeń nowotworowych.
Preparaty kosmetyczne zawierające wyciągi z alg morskich szczególnie polecane są do pielęgnacji cery suchej, zniszczonej z wyraźnymi objawami starzenia. Wyroby z ich zawartością wyróżniają się bowiem silnym działaniem nawilżającym, regenerującym. W kosmetyce i farmacji wysoko ceni się także wiele innych właściwości alg. Poprawiają one bowiem ukrwienie, przywracają naturalne pH, regulują czynności gruczołów łojowych. Oczyszczają skórę z toksyn, łagodzą stany zapalne, poprawiają koloryt i wygładzają powierzchnię naskórka. Stąd też preparaty z algami stosuje się również w niektórych schorzeniach dermatologicznych takich jak egzemy czy trądzik pospolity. Kuracje przy pomocy alg łagodzą także objawy łuszczycy. Dobre wyniki daje także zastosowanie ich do leczenia blizn.
Należy pamiętać, że Spirulina jest suplementem, dlatego niezwykle istotna jest dieta zawierająca alkaiczne (zasadowe) produkty żywieniowe tj.  warzywa (zwłaszcza te zielone),  buraki, marchew, (soki są niezwykle cenne), pomidory, cebula, ogórki, soki z niektórych owoców (świeżo wyciśnięte) np. z czarnej porzeczki, cytryny czy grejpfruta. Choć mają kwaśny smak, w organizmie pozostają kationy soli kwasu organicznego, działające alkalizująco. Neutralizację najlepiej wspomagać piciem wody.
Podsumowując, Spirulina jest efektywna nie tylko w odwracaniu długiej listy chorób, ale przyczynia się do poszerzenia możliwości naszego organizmu, co jest niezmierną zaletą nawet dla ludzi w dobrej kondycji zdrowotnej.

zobacz również:

Prozdrowotne właściwości oleju konopnego

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Spirulina – co to jest?

  1. avatar Berenika pisze:

    Z doświadczenia i przemyśleń wielu osób – jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;) ja wierzę w zdrowy rozsądek i zmianę trybu życia. Nic nie robi jak dobrze jak ruch i racjonalne żywienie. Może warto przejść na tryb eko? Naturalnie, pysznie i z korzyścią dla środowiska.

Dodaj komentarz