Spirulina – algi morskie najbogatszym źródłem antyoksydantów oraz cennego kwasu omega-6
Badania ostatniej dekady wykazały, iż spirulina stanowi najbogatsze niemięsne źródło białka oraz niezwykle skutecznie redukuje masę tłuszczową i oczyszcza organizm.
Algi tego gatunku należą do licznej gromady glonów – sinic. Wraz z wybranymi gatunkami z gromady zielenic (m. in. chlorellą) stanowią najlepsze wysokobiałkowe źródło antyoksydantów i substancji detoksykujących organizm. Niegdyś organizmy tego rodzaju były klasyfikowane jako rośliny, jednak po dokładnym przeanalizowaniu ich procesów rozmnażania i anatomii uznano, iż są bakteriami tworzącymi kolonie w wodzie. Dzięki wielokomórkowej formie organizacji wnętrze tych kolonii kryje w sobie wspaniałe źródło substancji odżywczych i związków biologicznie aktywnych nieczęsto spotykanych w naturze.
Spirulina wpływa korzystnie na metabolizm ciała oraz przyspiesza procesy regeneracji tkanek i eliminowania toksyn. W dzisiejszych czasach to niezwykle istotne, szczególnie dla osób mieszkających w mieście, chorowitych lub mających szkodliwe nałogi. Spirulina produkuje szereg zbawiennych dla zdrowia substancji (także witamin i minerałów), zaś jej wpływ na zdrowie jest niebagatelny. Badania kliniczne wykazały, iż glony te kryją w sobie antyoksydanty wielokrotnie skuteczniejsze niż witaminy C oraz E. Niektóre analizy z ubiegłej dekady dotyczące właściwości sinic wskazują, iż regularne spożywanie spiruliny poprawia działanie układu odpornościowego i korzystnie wpływa na tworzenie i różnicowanie się komórek macierzystych.
Wpływ alg na organizm oraz fakty dotyczące działania zawartych w nich związków chemicznych
Spirulina była wielokrotnie analizowana pod względem wpływu jaki wywiera na ludzkie ciało oraz jej składu biochemicznego. Badania przeprowadzone metodą podwójnie ślepej próby ujawniły wiele niezwykle istotnych faktów na temat zdrowotnych alg. Ochotnicy spożywali 8 gramów suszonej spiruliny codziennie przez 3 miesiące. Ostateczne wyniki badań i analizy pobranych próbek były zaskakujące.
Pierwszym efektem, który udało się zaobserwować była znaczna poprawa metabolizmu cukrów prostych oraz lipidów. Spirulina błyskawicznie redukuje tkankę tłuszczową wokół narządów (w szczególności serca i wątroby) oraz modyfikuje wchłanianie tłuszczów z pokarmu. Ma to bardzo duże znaczenie, gdyż miażdżyca i osłabione przez nią serce stanowią bardzo poważny problem rangi choroby cywilizacyjnej. Algi skutecznie ochronią układ krwionośny przed nagromadzeniem złego cholesterolu, gdyż poprawiają bilans cholesterolowy na korzyść HDL (dobrego cholesterolu). Spirulina poprawia także funkcjonowanie wątroby oraz modyfikuje reakcję organizmu na insulinę, co jest niezwykle istotnie dla osób narażonych na cukrzycę bądź spożywających wiele pustych kalorii.
Suszone jadalne sinice usprawniają także gospodarkę enzymatyczną oraz produkcję odpowiednich białek funkcjonalnych i strukturalnych. Regulowanie metabolizmu i skuteczna eliminacja toksyn to niezwykle istotne właściwości, szczególnie dla osób ciężko pracujących i notorycznie zestresowanych. Fikocyjanina – specyficzny barwnik tych glonów, który nadaje im siną barwę – wiąże miejsce aktywne enzymu oksydazy NADPH. Jest to enzym, którego nad aktywność w trakcie wytężonej pracy lub intensywnego stresu doprowadza do uszkadzania tkanek mózgowych. Spirulina sprawia, iż neurony zyskują wyższą odporność na tzw. ekscytotoksyczność – proces w którym przemęczone napięciem tkanki dosłownie przegrzewają się i wyczerpują swoje wewnętrzne paliwo.
Zmniejszenie aktywności oksydazy NADPH ma także ogromne znaczenie w hamowaniu procesów chorobowych w schorzeniach neurodegeneracyjnych – np. w chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona. Spirulina modyfikuje metabolizm dopaminy – jego zaburzenia są kluczowym czynnikiem w generowaniu objawów tych schorzeń. Zapobiegając oksydacji glony te powstrzymują procesy zapalne oraz przedwczesne starzenie się tkanek.
Dzięki codziennemu zażywaniu preparatów z alg można bardzo skutecznie i szybko przywrócić odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego. Spirulina dzięki wysokiej zawartości błonnika oczyszcza jelita, poprawia przyswajanie składników pokarmowych i ułatwia wydalanie. Osobom z zaburzeniami pracy układu pokarmowego zaleca się codzienne zażywanie alg morskich – spirulina łagodzi zaburzenia pracy jelit i całościowo usprawnia proces trawienia. Jest ona świetną alternatywą dla mięsa, ponieważ cechuje ją korzystna proporcja łatwo przyswajalnego białka do współwystępującego błonnika. Błonnik obniża uczucie głodu, ponieważ pęcznieje w procesie trawienia. Reguluje wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu (przedłuża wchłanianie cukrów i tłuszczów). Organizm jest dłużej zaopatrywany w substancje odżywcze, które spala równocześnie przyswajając nowe.
Poza redukcją ilości złego cholesterolu we krwi, spirulina eliminuje także nadmiar trójglicerydów. Zbyt duża zawartość tych tłuszczów we krwi jest często łączona diagnostycznie z nadciśnieniem i miażdżycą. Trójglicerydy magazynują energię przeznaczoną dla mięśni; jednak cząstki, których nie da się pomieścić w tkankach z czasem otłuszczają narządy i rozpuszczają się we krwi. Spirulina potrafi w ciągu kilku tygodni zredukować poziom trójglicerydów i poprawić kondycję układu krwionośnego.
Spirulina nie tylko reguluje gospodarkę lipidową organizmu, lecz także sama jest cennym źródłem kwasu tłuszczowego GLA. Kwas gamma-linolenowy jest substancją nadającą skórze elastyczność i przywracającą jej naturalną barierę ochronną. Regularne stosowanie alg bogatych w kwas GLA przyspiesza także gojenie ran i łagodzi stany zapalne.
Badania japońskich naukowców sprzed 2000 roku wskazują na występowanie w algach polisacharydów podobnych do tych, które zawiera żeń-szeń. Wskazali oni także, iż spirulina hamuje namnażanie komórek wirusowych, a nawet niektórych typów nowotworów (m. in. czerniaka i tych w obrębie jamy ustnej).
Poza tymi unikalnymi substancjami algi są bogate w typowe dla organizmów wodnych pierwiastki: jod oraz selen. Obydwa są kluczowymi elementami niektórych białek; jod jest konieczny do prawidłowego działania tarczycy i układu nerwowego, selen zaś poprawia wchłanianie niektórych substancji odżywczych i występuje w strukturze cząsteczkowej peroksydazy glutationowej – istotnego przeciwutleniacza produkowanego w naszym ciele. Chroni ona serce i krew przed szkodliwym działaniem rodników i toksyn. Chlorella zawiera także pewne ilości witamin z grupy B, jedna to nie wystarczy by była jedynym źródło tego składnika pokarmowego.
Sposoby stosowania spiruliny i dawkowanie
spirulina może być z powodzeniem stosowana jako maseczka odżywcza na twarz, skórę i dekolt – łagodzi wypryski, zapobiega ich powstawaniu oraz przyspiesza regenerację naskórka czyniąc go gładkim. Stosuje się ją także na włosy i skórę włosów – algi wzmacniają keratynowe struktury oraz sprawiają, iż włosy stają się proste i błyszczące oraz zyskują na objętości.
Dawkowanie spiruliny dla dorosłego człowieka o przeciętnej masie ciała wynosi od pięciu do dziewięciu gramów dziennie. Osobom trenującym i stosujacym algi w terapii chorób zaleca się przyjmowanie większej dawki podzielonej na trzy porcje dziennie. Już po tygodniu układ pokarmowy stabilizuje swoje działanie, zaś po kilku tygodniach poprawia się funkcjonowanie serca, stan żył i właściwości fizykochemiczne krwi.