,,Spiralki „, z obsmażanej białej kiełbaski
,,Spiralki ,, z obsmażanej białej kiełbaski
Czas : 30 minut
8 cienkich białych kiełbasek
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki powideł śliwkowych
pieprz mielony
¼ szklanki słodkiej śmietanki
łyżeczka mąki
4 patyczki do szaszłyków
Cienkie białe kiełbaski ( po 4 sztuki ) zwinąć w 2 spiralki .Spiąć je patyczkami do szaszłyków tak by się nie rozpadły. Ułożyć w garnku. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć kiełbaski przez 15 minut. Wyjąć z wody. Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć ,, spiralki „ na rumiano z obu stron. Dodać na patelnię sos sojowy, powidła, śmietankę . Doprawić pieprzem . Dusić chwilę kiełbaski .Sos zagęścić mąką .
Kiełbaski podawać na gorąco jako danie obiadowe, na ciepło jako gorącą przekąskę lub na zimno.
Na wywarze z parzenia kiełbasek można ugotować barszcz biały lub kartoflankę ( lub żurek jak kto lubi )
nadesłane: Babciagramolka