Spaghetti ze szpinakiem i łososiem w sosie serowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
na 8 mini zapiekanek
300 g makaronu spaghetti
200 g szpinaku rozdrobnionego
100 g łososia wędzonego
100 g żółtego sera
ser pleśniowy Lazur
150 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
ok. 1h
1. Ugotować makaron na półtwardo. Nie solić wody.
2. Do rozpuszczonego na patelni masła dodać szpinak, doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zagotować. Dodać do garnka z odcedzonym makaronem.
3. Łososia pokroić na kawałki i dodać do makaronu.
4. Ser pleśniowy pokruszyć, wrzucić na patelnię, rozpuścić i dodać śmietanę. Wymieszać do kremowego sosu. Dodać do makaronu.
5. Ser żółty zetrzeć na tarce. Połowę dodać do makaronu.
6. Zawartość garnka dokładnie wymieszać. Całość musi być dość gęsta, gdy nie jest, dodać żółtego sera.
7. Ustawić piekarnik na 180 stopni, przygotować foremki do dużych muffinów i papier do pieczenia.
8. Do wyłożonych papierem foremek przekładać łyżką makaron.
9. Górę posypać resztą startego żółtego sera i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 10 minut dopóki ser się nie roztopi.
10. Lekko przestudzone zapiekanki wyjąć z foremek. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!