Spaghetti ze szpinakiem i czosnkiem
Artykuł zewnętrzny
Super zdrowe i szybkie danie, które zadowoli wszystkie amatorki szpinakowych potraw!
Potrzebujemy:
500g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
500g świeżego szpinaku
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
Garść orzechów pinii
50g parmezanu (połowę zetrzyj na małych oczkach, a połowę na dużych)
Płatki chilli
Jogurt naturalny
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie zagotuj czajnik wody i przełóż szpinak do durszlaka. Polewaj szpinak wrzącą wodą aż zmniejszy swoją objętość i ściemnieje. Możesz potrzebować nawet dwóch czajników wody. Następnie wypłucz szpinak w zimnej wodzie i odsącz jej nadmiar zgniatając go w rękach. Poszatkuj sporządzony w ten sposób szpinak i odłóż na bok.
- Rozgrzej oliwę na małym ogniu i dodaj drobno pokrojony czosnek. Smaż go do momentu, w którym się przyrumieni, wtedy dodaj ocet winny. Gotuj wszystko przez 1 minutę, później zdejmij z kuchenki. Kiedy twój makaron będzie już gotowy odcedź go i przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z czosnkową oliwą, szpinakiem, orzechami pinii i startym na dużych oczkach parmezanem. Całość polej jogurtem naturalnym i podawaj w miseczkach, przyprószoną parmezanem i posypaną płatkami chilli.