Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

8 kwietnia 2013, dodał: jadziam
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Opakowanie makaronu spaghetti
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Cebula
  • 4 świeże pomidory lub puszka krojonych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz, sól
  • Cukier
  • Po łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • Papryka chili w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

 

Przygotowanie:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Dodaj do cebuli i duś na wolnym ogniu 5 – 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki skropionego sokiem z cytryny.
  • Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj szczyptę papryki chili.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i duś około 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszoną bazylię i oregano.
  • Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (gotuj aż będzie al dente).
  • Ugotowany makaron osącz na sicie , wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startym parmezanem i udekoruj bazylią.

 

 

 

file1365451358



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...