Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- Opakowanie makaronu spaghetti
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- Cebula
- 4 świeże pomidory lub puszka krojonych bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz, sól
- Cukier
- Po łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- Papryka chili w proszku
- 2 łyżki oliwy
- Łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
- Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
- Dodaj do cebuli i duś na wolnym ogniu 5 – 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki skropionego sokiem z cytryny.
- Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj szczyptę papryki chili.
- Wymieszaj wszystkie składniki i duś około 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszoną bazylię i oregano.
- Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (gotuj aż będzie al dente).
- Ugotowany makaron osącz na sicie , wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startym parmezanem i udekoruj bazylią.