Spaghetti z pieczarkami, krewetkami i ziołami

12 marca 2013, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (2 porcje)
200 g spaghetti
oliwa z oliwek
1 bardzo drobno posiekana cebula
1 zgnieciony ząbek czosnku
125 g pieczarek pokrojonych plasterki
skórka i sok z 1 cytryny
4 łyżki śmietany/mleka
150g ugotowanych krewetek
40g rukoli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i posmażamy na niej cebulę i czosnek przez 2-3 minuty aż zmiękną. Zdejmujemy je z patelni, zwiększamy ogień, wrzucamy grzyby i smażymy, często mieszając przez ok. 3-4 minuty aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, krewetki, wcześniej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, śmietanę i takę pietruszki i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy wcześniej przygotowany makaron, delikatnie mieszamy i podajemy.