Spaghetti z klopsikami

17 kwietnia 2014, dodał: aneta83
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ok.40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

1 jajko

4-5 łyżek bułki tartej

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

Olej do smażenia

5dag żółtego sera

1 mała cukinia

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1 pomidor

30 dag makaronu spaghetti

Sól, pieprz, oregano

 Przygotowanie:

Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij sok.

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.

Mięso włóż do miseczki, dodaj do niego cebulę, czosnek ,jajko i tartą bułkę oraz sól, pieprz  i trochę oregano.  Wyrób dokładnie masę.

Formułuj z niej nieduże kulki. Ser pokrój w kostkę i po kawałku wciśnij w kulkę. Każdą obtaczaj w mące i kładź na patelnię ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu. Usmaż na złoty kolor.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pomidora a następnie wszystko podduś i dopraw do smaku.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wrzuć na patelnię z kulkami, wymieszaj.

 

file1365004738