Spaghetti a’la Bolognese
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 400g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, marchewka, 1/3 selera, cebula, 2 ząbki czosnku, 5 dag startego parmezanu, 200g koncentratu pomidorowego, 4 łyżki pikantnego ketchupu, szczypta cukru, szczypta kwasku cytrynowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, świeża bazylia, sól, pieprz.
Marchewkę i seler oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy będzie ładnie przesmażone dodać koncentrat i ketchup. Dodać po szczypcie cukru i kwasku, doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 3-5 min, często mieszając. Wymieszać z natką, udekorować świeżą bazylią.