Spagetti a’la bologne u mnie kokardki a’la bologne :)
Składniki
– 200 g makaronu razowego;
– 200 g mielonego udźca z indyka;
– 1 marchew;
– 2 ząbki czosnku;
– 2 łodygi selera naciowego;
– 1 mała puszka pomidorów;
– pół cebuli;
– oliwa;
– świeże oregano;
– sól i pieprz;
– ewentualnie żółty ser do potarcia.
Przygotowanie
Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy.
Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć cały czas dobrze mieszając.
Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano.
Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano ewentualnie startym serem. Przepis pochodzi z programu „rewolucja na talerzu”