Sosy sałatkowe Knorr – tej wiosny poznaj je na nowo!
Zdrowe odżywianie bezsprzecznie kojarzy się z obecnością na talerzach jak największej ilości warzyw i owoców. Regularne posiłki, obfitujące w te wartościowe składniki, są popularnym przedmiotem postanowień noworocznych. Zdarza się jednak, że dość szybko odchodzą one w zapomnienie przez brak pomysłów na smaczny i urozmaicony jadłospis. Jak sobie z tym poradzić? Z pomocą przychodzi bogate portfolio Sosów sałatkowych Knorr, opracowanych po to, by maksymalnie ułatwić komponowanie menu na bazie świeżych składników. To pora na wiosenne zamieszanie!
Jesienią i zimą stawiamy na rozgrzewające potrawy, dzięki którym łatwiej jest przetrwać chłodne dni. Jednocześnie dania te bywają powtarzalne, co niestety może prowadzić do monotonii żywieniowej i wykorzystywania podczas gotowania tych samych składników. Ponadto polska kuchnia kojarzy się z obfitymi mięsnymi posiłkami i daniami mącznymi, w których warzywa stanowią jedynie mało istotny dodatek. Niech wizja nadchodzącej wiosny stanie się okazją do zmiany naszych nawyków! Co więcej, nad wyraz kusząca jest bliska perspektywa pojawienia się nowalijek. Warto więc przygotować się do sezonu wiosennego, testując już teraz nowe przepisy na apetyczne sałatki. Nie zapominajmy, że możemy je przygotowywać zarówno z pierwszymi wiosennymi warzywami, ale także tymi całorocznymi. Buraki, seler i inne korzeniowe czy dostępne obecnie przez cały rok sałaty, takie jak rukola, roszponka, a także szpinak są równie cenne w witaminy i składniki odżywcze – będą doskonałą bazą lub uzupełnieniem naszych sałatek.
Przysłowiową „kropką nad i” są Sosy sałatkowe Knorr. Dzięki nim idealnie podkreślimy smak sałatek, łącząc zarówno proste, jak i różnorodne składniki w harmonijną całość. Nadadzą one wyrazistości oraz dopełnią każdą sałatkową mieszankę. Z Sosami sałatkowymi przyrządzanie zdrowych i apetycznych posiłków już nie musi być kłopotliwe.
Prościej niż się wydaje
Przygotowywanie potraw na bazie warzyw, które przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny, to nie lada wyzwanie. Efekty bywają różne. Także tworzenie skomplikowanych dressingów często wymaga kulinarnego wyczucia i wprawy oraz zaopatrzenia się w dodatkowe produkty. Nie zawsze jest czas na uzupełnianie domowych zapasów, dlatego Sosy sałatkowe sprawdzą się idealnie.
Dzięki sosom sałatkowym dużo łatwiej będzie znaleźć miejsce dla świeżych warzyw w codziennym jadłospisie i udowodnić, że nie muszą one sprowadzać się wyłącznie do kapusty podawanej z niedzielnym obiadem. Tym bardziej, że sałatki coraz chętniej jada się w charakterze drugiego śniadania lub lunchu podczas pracy, a także na kolację.
Na każdym opakowaniu znajduje się szczegółowa instrukcja, jak przygotować sos krok po kroku. Zawartość saszetki wystarczy wymieszać z wodą i olejem roślinnym. Te produkty zazwyczaj są pod ręką każdego amatora gotowania.
Poznaj Sosy sałatkowe Knorr
W portfolio Sosów sałatkowych Knorr znaleźć można uniwersalne propozycje, które pasują do większości warzywnych kombinacji. Smak ziół z koperkiem przypadnie do gustu miłośnikom lokalnych specjałów. Z kolei fani kuchni europejskich chętnie wykorzystają sos włoski, francuski oraz grecki. Zdecydowany charakter sosów musztardowo-miodowego, czosnkowego, paprykowo-ziołowego i sosów balsamicznych – z malinami oraz ziołowego, sprawi, że staną się faworytami smakoszy, którzy cenią wyraziste potrawy. W portfolio znajdują się:
- Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr
- Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy Knorr
- Sos sałatkowy Czosnkowy Knorr
- Sos sałatkowy Musztardowo-miodowy Knorr
- Sos sałatkowy Francuski Knorr
- Sos sałatkowy Grecki Knorr
- Sos sałatkowy Włoski Knorr
- Sos sałatkowy Balsamiczny z malinami Knorr
- Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Sugerowana cena detaliczna produktów: 1,49 PLN*
*Ceny półkowe są wyłączną decyzją sieci handlowych.
PRZEPISY
Sałatka z pieczonymi paprykami
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 400 g rukoli
• 2 czerwone papryki
• 100 g ciecierzycy z puszki
• 50 g pestek słonecznika
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Włoskiego Knorr
• 3 łyżki octy jabłkowego lub soku z cytryny
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 2 kromki ciemnego chleba żytniego
Sposób przygotowania:
1. Umieść papryki w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piecz je przez około 20-30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną i będzie możliwe zdjęcie z nich skórki.
2. Kromki chleba pokrój w kostkę i obtocz w 2 łyżkach oliwy z oliwek. Kawałki pieczywa oraz pestki słonecznika rozłóż na blasze. Piecz całość przez około 5-8 minut. Gotowe grzanki i słonecznik odstaw do wystygnięcia.
3. Do kielicha miksera wlej 3 łyżki octu lub soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj natkę pietruszki oraz wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Włoskiego Knorr. Wszystko starannie rozdrobnij.
4. Upieczone papryki ostudź, obierz, usuń z nich skórę i pestki, a następnie pokrój w paski.
5. Składniki sałatki połącz ze sobą i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Rada: Papryki po pieczeniu umieść w foliowych torebkach. Po zaparowaniu będzie łatwiej zdjąć z warzyw skórkę.
Sałatka z tuńczykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 400 g sałaty lodowej
• 300 g tuńczyka w sosie własnym
• 100 g pomidorów koktajlowych
• 1 puszka mieszanki warzyw meksykańskich (czerwona fasola, kukurydza, czerwona papryka)
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Greckiego Knorr
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 awokado
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody oraz zawartość opakowania Sosu sałatkowego Greckiego Knorr.
2. Odciśnij rybę, a następnie pokrusz tuńczyka i wymieszaj go z sosem.
3. Obierz awokado i pokrój go w kostkę o grubości około 1 cm. Sałatę umyj, osusz i porwij. Zawartość puszki meksykańskiej odcedź. Wszystkie składniki dodaj do tuńczyka.
4. Całość starannie wymieszaj.
Rada: Możesz wykorzystać sok pozostały po odciśnięciu tuńczyka. Zastąp nim wodę podczas przyrządzania sosu sałatkowego.