Sos ziemniaczany do mięs

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Moja Babcia robiła dawno temu podobny sos .Nie zachował się przepis – to jest taka próba odtworzenia tamtego smaku. Jedno co jest zmienione – raczej nie było w nim pieczarek to taki mój eksperyment .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków
  • 1 szklanka bulionu ( warzywny, drobiowy – ostatecznie z kostki bulionowej )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka masła
  • sok cytrynowy do smaku
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku

Ziemniaki zalać bulionem i śmietanką . Ugotować do miękkości . Zmiksować na gładko . pieczarki podsmażyć na maśle na rumiano. Włożyć odsączone z tłuszczu pieczarki do sosu . Doprawić do smaku sokiem z cytryny . Sos powinien mieć odpowiednią konsystencję .Gdyby był za gęsty można dolać śmietanki .

Na tłuszczu od smażenia pieczarek podgrzać mięso ( pieczone , gotowane ) podlewając 2 łyżkami wody .

Doskonale smakuje np. z gotowanym ozorkiem , wołowym sztukamięsem .

Można robić bez pieczarek – jest wtedy równie dobry.

Można też doprawić zamiast sokiem z cytryny odrobiną musztardy.

file1273399269