Sos ziemniaczany do mięs
Moja Babcia robiła dawno temu podobny sos .Nie zachował się przepis – to jest taka próba odtworzenia tamtego smaku. Jedno co jest zmienione – raczej nie było w nim pieczarek to taki mój eksperyment .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków
- 1 szklanka bulionu ( warzywny, drobiowy – ostatecznie z kostki bulionowej )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka masła
- sok cytrynowy do smaku
- 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
Ziemniaki zalać bulionem i śmietanką . Ugotować do miękkości . Zmiksować na gładko . pieczarki podsmażyć na maśle na rumiano. Włożyć odsączone z tłuszczu pieczarki do sosu . Doprawić do smaku sokiem z cytryny . Sos powinien mieć odpowiednią konsystencję .Gdyby był za gęsty można dolać śmietanki .
Na tłuszczu od smażenia pieczarek podgrzać mięso ( pieczone , gotowane ) podlewając 2 łyżkami wody .
Doskonale smakuje np. z gotowanym ozorkiem , wołowym sztukamięsem .
Można robić bez pieczarek – jest wtedy równie dobry.
Można też doprawić zamiast sokiem z cytryny odrobiną musztardy.