Sos ze świeżych grzybów leśnych
Artykuł zewnętrzny
Grzyby są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale i zdrowe. Zawierają witaminy, są małokaloryczne, działają na nasz przewód pokarmowy jak szczotka oczyszczając go z toksyn
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i koźlaków, ale może być inna mieszanka)
- 1-2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- ew. 0,5 szkl. śmietany
- do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży lub suszony
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać szybko i osuszyć. Pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby a gdy puszczą sok wrzucić czosnek, dusić ok. 10-15 min. aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną albo taką samą ilością wody, wlać do grzybów, zagotować. Przyprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wody albo wywary z jarzyn. Podawać do mięs, kaszy, klusek, ziemniaków…