Sos z grzybów suszonych

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Taki sos nadaje się do mięs pieczonych, klusek, kaszy…

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. podgrzybków suszonych, krajanki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • do smaku: sól, pieprz mielony, suszony tymianek

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Grzyby zalać 3 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min. Następnie odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby, smażyć chwilę, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając wlewać wodę z moczenia grzybów, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje.

file1259594861