Sos z grzybów suszonych
Artykuł zewnętrzny
Taki sos nadaje się do mięs pieczonych, klusek, kaszy…
SKŁADNIKI:
- 1 szkl. podgrzybków suszonych, krajanki
- 1 duża cebula
- 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- do smaku: sól, pieprz mielony, suszony tymianek
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Grzyby zalać 3 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min. Następnie odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby, smażyć chwilę, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając wlewać wodę z moczenia grzybów, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje.