Sos pomidorowy inaczej – z nutą brzoskwini i czekolady

Avatar photo
17 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Jeśli lubisz włoską kuchnię i z nostalgią żegnasz sezon na świeże pomidory prosto z krzaczka, ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy ulubiony makaron i ten sos, aby poczuć klimat prawdziwej włoskiej restauracji. Sekret smaku tkwi w świeżych, mięsistych pomidorach i niecodziennych dodatkach.

Świeże pomidory nadają temu daniu słodycz, zioła dodają aromatu, a kostka czekolady wprowadza głębię smaku. To niezwykłe połączenie zaskakuje i sprawia, że zwykły sos staje się kulinarnym odkryciem. Sos pomidorowy to klasyk kuchni włoskiej, który zdobył uznanie na całym świecie.

sos pomidorowy z czekoladą

Wystarczy podsmażyć pomidory i dodać kilka przypraw, aby powstał aromatyczny sos. Niby proste, a tymczasem przepisów na pomidorowy sos istnieje mnóstwo i każdy smakuje inaczej. Można go przygotować ze świeżych pomidorów, z passaty, przecieru lub koncentratu, czy na bazie pomidorów z puszki. Na wywarze mięsnym albo bulionie warzywnym lub na samych pomidorach. Ze świeżymi ziołami, suszonymi albo niecodziennymi dodatkami, takimi jak owoce. Z dodatkiem innych warzyw, zwłaszcza cebuli i czosnku.

Niezwykłe dodatki – czekolada i brzoskwinie

Czym jeszcze można podbić smak sosu pomidorowego? Okazuje się, że wystarczy kostka czekolady, aby pomidory zyskały głębię i wyrazistą słodycz. Poza czekoladą warto jeszcze do sosu dodać dojrzałą, soczystą brzoskwinię. Najlepiej z bazarku, prosto z polskich sadów. Jej naturalna słodycz doskonale podkreśla smak pomidorów. Całość kompozycji wzbogacają świeże zioła. Dzięki temu połączeniu sos pomidorowy nabiera letniego charakteru i staje się prawdziwym mistrzostwem.

Przepis na sos pomidorowy z czekoladą i brzoskwinią

Składniki:
– 3 dojrzałe, mięsiste pomidory,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 szalotka lub inna mała cebulka,
– 1 soczysta, dojrzała brzoskwinia,
– 20 g masła,
– 1 łyżka oliwy,
– 1 kostka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
– świeże zioła — bazylia, kolendra lub pietruszka,
– sól i pieprz czarny.

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek posiekaj na drobno i podsmaż je delikatnie na oliwie, aż będą złociste. Obierz pomidory i brzoskwinię ze skórki, następnie drobno je posiekaj. Brzoskwinię możesz też zetrzeć na tarce, ale nie uroń ani kropelki słodkiego soku. Dodaj pomidory i owoc do podsmażonej cebulki, wrzuć masło i podsmażaj na wolnym ogniu. Po 5 minutach dodaj drobno posiekaną kostkę gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem, podgrzewaj jeszcze przez minutę, a na koniec dodaj świeże zioła. Podawaj gorący sos z makaronem lub jako dodatek do innych potraw.

Sos może być zabielony śmietaną, zagęszczony zasmażką lub zredukowany w naturalny sposób, przez odparowanie. Tak naprawdę sos pomidorowy to cała paleta smaków. Najlepszy sos wychodzi z dodatkiem świeżych, dojrzałych, mięsistych pomidorów. I że pomidory do sosu zawsze należy obrać ze skórki. Ziołami, które najlepiej komponują się z pomidorami są bazylia, tymianek, pietruszka i oregano. Z tym przepisem można do woli eksperymentować, dozując odpowiednią dla siebie ilość słodyczy. Prawdziwe wyrafinowanie w kuchni bierze się z odwagi w smakowaniu, a więc próbowania, degustowania i poszukiwania. A ten sos niech będzie jednym z najlepszych kulinarnych odkryć i wyznaczy ścieżkę indywidualnego rozwoju w tworzeniu własnych, niepowtarzalnych smaków.