Sos paprykowy na gorąco
Artykuł zewnętrzny
Kolorowy sos do mięsa np. klopsików czy gotowanej wołowiny
Składniki:
- cebula
- świeża papryka
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka masła
- śmietana, mąka, papryka mielona, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryka zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem.