Sos kurkowy z kaszą gryczaną
Artykuł zewnętrzny
- 200 g kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko
Sos:
- 2 szklanki kurek
- 1 duża cebula
- 2/3 szkl. bulionu grzybowego z kostki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- olej
Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej). Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu. W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki.