Sos kurkowy z kaszą gryczaną

3 września 2012, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko

Sos:

  • 2 szklanki kurek
  • 1 duża cebula
  • 2/3 szkl. bulionu grzybowego z kostki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej). Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu. W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i  odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki.

file1346663982