Sos „kuchennego chomika”

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos „kuchennego chomika”


Każdy ma jakieś swoje pomysły na szybki obiad z tego co jest w domu. Ja z reguły mam po zamrażane różne rzeczy w zamrażalniku. Jak się pogłówkuje to wychodzą z tego zupełnie smaczne dania. Taki jest ten sos .Podaję go do kopytek, kluch na parze, knedli .

Czas : 10 minut
Składniki :

1 plaster ( mały ) pieczonego mięsa ( mogą być kawałki które odpadły przy krojeniu pieczeni – tak objętościowo ze 3 łyżki )
4 łyżki sosu- tłuszczu od pieczenia mięsa
4 usmażone na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki
½ szklanki wywaru z gotowania grzybów z 2 grzybkami pokrojonymi w paseczki
1 łyżka mąki

Na patelenkę włożyć sos ( tłuszcz ) z pieczenia mięsa .Rozgrzać .Wsypać mąkę .Zamieszać .Włożyć rozdrobnione mięso i pieczarki .Wlać wywar grzybowy z grzybami .Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić maggi lub sosem sojowym , pieprzem , mieloną papryka .
Jeśli ktoś chce może dodać śmietany .

Gorąco namawiam wszystkich by mrozili sobie takie ,, smakowe „ porcyjki przy okazji pieczenia mięs , smażenia pieczarek, gotowania grzybów .Wystarczy przy okazji robienia innych dań odłożyć odrobinę i zamrozić – a potem ma się bazę do dosmaczania różnych potraw.
Sos oczywiście można modyfikować .Jak nie mamy wywaru grzybowego – dać więcej pieczarek, dodać podsmażona cebulkę itp.

To jest porcja sosu na 2 osoby .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...