Sos „kuchennego chomika”

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos „kuchennego chomika”


Każdy ma jakieś swoje pomysły na szybki obiad z tego co jest w domu. Ja z reguły mam po zamrażane różne rzeczy w zamrażalniku. Jak się pogłówkuje to wychodzą z tego zupełnie smaczne dania. Taki jest ten sos .Podaję go do kopytek, kluch na parze, knedli .

Czas : 10 minut
Składniki :

1 plaster ( mały ) pieczonego mięsa ( mogą być kawałki które odpadły przy krojeniu pieczeni – tak objętościowo ze 3 łyżki )
4 łyżki sosu- tłuszczu od pieczenia mięsa
4 usmażone na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki
½ szklanki wywaru z gotowania grzybów z 2 grzybkami pokrojonymi w paseczki
1 łyżka mąki

Na patelenkę włożyć sos ( tłuszcz ) z pieczenia mięsa .Rozgrzać .Wsypać mąkę .Zamieszać .Włożyć rozdrobnione mięso i pieczarki .Wlać wywar grzybowy z grzybami .Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić maggi lub sosem sojowym , pieprzem , mieloną papryka .
Jeśli ktoś chce może dodać śmietany .

Gorąco namawiam wszystkich by mrozili sobie takie ,, smakowe „ porcyjki przy okazji pieczenia mięs , smażenia pieczarek, gotowania grzybów .Wystarczy przy okazji robienia innych dań odłożyć odrobinę i zamrozić – a potem ma się bazę do dosmaczania różnych potraw.
Sos oczywiście można modyfikować .Jak nie mamy wywaru grzybowego – dać więcej pieczarek, dodać podsmażona cebulkę itp.

To jest porcja sosu na 2 osoby .

nadesłane: Babciagramolka