Sos koperkowy na gorąco
Artykuł zewnętrzny
Pachnący sos do ryb, mięs gotowanych albo jaj w koszulkach…
Składniki:
- 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej,
- 1/2 szkl. śmietany 18 %,
- 2 czubate łyżki siekanego koperku,
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania: W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy.