Sos koperkowy

16 września 2010, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 pęczka koperku

1/2 szklanki rosołu

1/2 szklanki białego wina

5 dag. masła

5 dag.mąki

2 żółtka

2 łyżki śmietany

kilka kropel soku z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku. Wsypać mąkę i przesmażyć, ale nie rumienić. Wlać zimny rosół, wino i wymieszać. Gotować, aż zgęstnieje/ok.10 minut/. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, koperek posiekać. Sos zdjąć z ognia,dodać koperek i żółtka ze śmietaną. Przyprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Doskonały do warzyw, mięs i ryb.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...