Sos karmelowy do deserów

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodki, kremowy…o smaku toffi lub krówek – idealny do lodów, deserów, owoców…

Składniki:

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl. wody

Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.

file1282419672



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...