Sos karmelowy do deserów
Artykuł zewnętrzny
słodki, kremowy…o smaku toffi lub krówek – idealny do lodów, deserów, owoców…
Składniki:
- 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
- 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
- 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
- 2 łyżki masła
- 0,5 szkl. wody
Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.