Sos karmelowy do deserów

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodki, kremowy…o smaku toffi lub krówek – idealny do lodów, deserów, owoców…

Składniki:

  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl. wody

Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.

file1282419672



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...