Sos jogurtowy z ziołami i chili

19 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszny dodatek do pieczonych albo smażonych warzyw

składniki:

ok. 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego
0,5 strączka papryczki chili – można dodać mniej lub więcej w/g uznania
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony kolorowy

sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Jogurt wlać do miseczki, dodać czosnek, chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na min. 30 min. do lodówki. Podawać schłodzony do pieczonych albo smażonych warzyw albo jako dip do przekąsek.

file1263910049



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz