Sos jogurtowy z ziołami i chili
Artykuł zewnętrzny
pyszny dodatek do pieczonych albo smażonych warzyw
składniki:
ok. 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego
0,5 strączka papryczki chili – można dodać mniej lub więcej w/g uznania
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Jogurt wlać do miseczki, dodać czosnek, chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na min. 30 min. do lodówki. Podawać schłodzony do pieczonych albo smażonych warzyw albo jako dip do przekąsek.