Sos jogurtowo-cebulowy
Artykuł zewnętrzny
Kremowy sos z chrupiącą cebulą, bardzo mi smakuje do pieczonych ziemniaków…
Składniki:
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula cukrowa biała
- 1 cebula czerwona
- 1/4 winnego jabłka
- 1/2 pęczka szczypioru
- do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, dokładnie osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, posiekane jabłko, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, odstawić na ok. 30 min. aby się „przegryzł”. Podawać posypany szczypiorem. Idealny do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs i warzyw…