Sos do ryb i śledzi

16 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

1/3 szkl oleju
1/3 szkl octu
1/3 szkl wody
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 duże cebule

Dodatki:
Ogórek korniszon
Pieczarki marynowane

Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na 3 łyżkach  oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę razem podsmażyć i wlać wymieszane razem wodę z octem, olejem, miodem , cukrem i solą i lekko podgrzane aby się wszystko rozpuściło. Wszystko razem zagotować i pozostawić do wystudzenia. Do sosu można dodać ogórka lub pieczarki, oczywiście wedle własnego uznania. Sosem można zalać śledzie i wstawić na 12 godzin do lodówki. Można także takim sosem polać rybę smażoną, lub gotowaną. Polecam pycha, oczywiście jak ktoś lubi na słodko.

file1266347767