Sos cytrynowy do ryb i nie tylko
Artykuł zewnętrzny
Sos cytrynowy do ryb i nie tylko
Lekki sos do potraw rybnych ( można też robić ten sos do dań warzywnych lub drobiowych – używając jako bazy odpowiednio bulionu drobiowego lub warzywnego ).
Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
1 szklanka wywaru z ryby i warzyw ( lub 1 szklanka bulionu rybnego Knorra )
sok z cytryny
cukier
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
otarta na tarce ( małe oczka ) szczypta skórki cytrynowej
sól
Masło rozpuścić w rondelku .Wsypać mąkę i rozmieszać. Rozprowadzić wywarem .Dodać śmietankę .Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i dodać do garnuszka . Chwilę ogrzewać by sos zgęstniał ( nie zagotowywać ). Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , skórką cytrynową i jeśli trzeba solą .
nadesłąne: Babciagramolka