Sos cytrusowy

16 września 2010, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

suszone śliwki 20 dag

1/2 pomarańczy

1/2 cytryny

1 cebula

szczypta imbiru

goździki 4 szt

sos sojowy 2 łyżki

ocet winny 1 łyżka

biały pieprz

Przygotowanie:

Goździki wbijamy w obraną cebulę. Wrzucamy do 1/2 l gorącej wody razem ze śliwkami, cytryną i imbirem. Gotujemy na małym ogniu 45 minut. Zostawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni do lodówki. Następnie dodajemy ocet, pieprz, sos sojowy. Z cebuli usuwamy goździki. Skórkę z cytryny i pomarańczy usuwamy, a całą resztę krótko miksujemy, tak by zostały kawałki śliwek. Doskonały do pieczonych mięs.