Sos chrzanowy na gorąco | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sos chrzanowy na gorąco

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Doskonały sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny

Składniki:

  • 2-3 szkl. wywaru jarzynowego,
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • 2 czubate łyżki tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru

Sposób przygotowania:

w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka – wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...