Sos chrzanowy na gorąco

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Doskonały sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny

Składniki:

  • 2-3 szkl. wywaru jarzynowego,
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • 2 czubate łyżki tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru

Sposób przygotowania:

w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka – wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu.