Sos chrzanowo-żurawinowy

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos chrzanowo-żurawinowy


Klasyczny sos w kuchni polskiej . Często podawany do gotowanej wołowiny .

Czas : 10 minut

Składniki :

½ szklanki wywaru z mięsa i warzyw ( rosołu wołowego )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki utartego chrzanu
2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs
sól

Roztopić masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić chłodnym wywarem i śmietanką . Włożyć chrzan i żurawinę . Doprawić do smaku szczyptą soli .

Uwaga : xxelka zrobiła sos z zakwaszanego chrzanu i kwaskowej żurawiny i wyszedł za kwaśny. Podaję z jakiego chrzanu i żurawiny ja robię .
Chrzan -naturalny bez konserwantów – nie zakwaszany , bez dodatku śmietany ( dłużej stoi )
Żurawina- konfitura do mięs z żurawiny błotnej ( niskosłodzona )

 

nadesłane: Babciagramolka