Sos chrzanowo-żurawinowy

24 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos chrzanowo-żurawinowy


Klasyczny sos w kuchni polskiej . Często podawany do gotowanej wołowiny .

Czas : 10 minut

Składniki :

½ szklanki wywaru z mięsa i warzyw ( rosołu wołowego )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki utartego chrzanu
2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs
sól

Roztopić masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić chłodnym wywarem i śmietanką . Włożyć chrzan i żurawinę . Doprawić do smaku szczyptą soli .

Uwaga : xxelka zrobiła sos z zakwaszanego chrzanu i kwaskowej żurawiny i wyszedł za kwaśny. Podaję z jakiego chrzanu i żurawiny ja robię .
Chrzan -naturalny bez konserwantów – nie zakwaszany , bez dodatku śmietany ( dłużej stoi )
Żurawina- konfitura do mięs z żurawiny błotnej ( niskosłodzona )

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...