Sos beszamelowy – oryginalny przepis
Ja ten sos dodaję do lasagne i zapiekanych warzyw, mussaki, możemy wzbogacić jego smak dodając np. starty ser…
Składniki:
30 gram masła
30 gram mąki
500 ml mleka
gałka muszkatałowa
sól, mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy pomału w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu. Następnie cienkim strumieniem wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, gotujemy ok.4 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ja w przepisie podałam 1 całą gałkę ponieważ lubię jej smak, ale można dodać mniej. Sukces udanego beszamelu polega na starannym mieszaniu żeby sos był gładki i bez grudek. W/g mnie musi być też dobrze doprawiony, ale to już kwestia gustu.