Sos beszamelowy, grzybowy

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

świetny do zapiekanek z ryżu i makaronu

składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 – 2,5 szkl. mleka,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki proszku grzybowego,
  • do smaku: sól

sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (cały czas mieszam rózgą bo tak jest najwygodniej) aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu, nie rumienimy. Następnie pomału wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, dodajemy proszek grzybowy i w dalszym ciągu mieszając gotujemy ok.5 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem. Używamy np. do zapiekanek z ryżu i makaronu.

file1282420964



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...