Sos avocado
Artykuł zewnętrzny
Podawać do chudego mięsa lub ryb.
Składniki: 2 avocado, 1 cytryna, sól, pieprz, 50 g kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka masła, 1 cebula. 1/8 l czerwonego wina, 1/8 l bulionu mięsnego lub warzywnego, 1 pęczek pietruszki.
Przygotowanie: avocado przekroić, usunąć pestki, obrać , pokroić w paseczki i skropić cytryną. Miąższ pokroić w kostkę i posypać pieprzem. Kostki avocado zmiksować, wymieszać ze śmietaną i posolić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do niej mus z avocado, dolać wino i bulion i przez chwilę pogotować. Pietruszkę posiekać i dodać do sosu. Podawać na zimno lub na gorąco.