Sorbet truskawkowy

23 maja 2016, dodał: Marylek19
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 3-4 porcje:


1 i 1/2 kg truskawek, 400g cukru, sok z 1/2 cytryny, 3 białka, listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć,usunąć z nich szypułki i zmiksować owoce. Mus przelać do garnka,dodać 400g cukru. Gotować ok.8 min,od czasu do czasu mieszając. Zdjąć garnek z ognia, odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sok z cytryny i wstawić mus do zamrażalnika na ok.2 godz. (co 30min wyjmować i mieszać,by rozbić kryształki lodu). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do schłodzonego musu. Delikatnie wymieszać i ponownie wstawić do zamrażalnika na kolejne 30 min. Po tym czasie rozłożyć sorbet do pucharków. Podawać udekorowany listkiem mięty.

Smacznego!

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.