Sorbet kiwi
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 60 dag kiwi
- 1 szklanka cukru
- 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 białko
- 300 ml wody
- kilka listków mięty lub melisy do dekoracji
Wodę przelać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, gotować około 5 minut, aż cukier całkowicie sie rozpuści, syrop ostudzić.
Białko schłodzić w lodówce, owoce kiwi cienko obrać, pokroić na małe kawałki. Owoce zmiksować oraz przetrzeć przez gęste sito. Mus z kiwi połączyć z ostudzonym syropem, wlać likier, wymieszać. Białko wymieszać z sokiem z cytryny i ubić na sztywną pianę. Pianę z białka dodać do musu, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do metalowej formy i wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Co pół godziny przemieszać. Po 3 godzinach zostawić na całą noc w zamrażalniku. Sorbet przełożyć do szklanych pucharków, ozdobić cieniutkimi plasterkami kiwi i listkami melisy lub mięty.