Sorbet kiwi

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dag kiwi
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 białko
  • 300 ml wody
  • kilka listków mięty lub melisy do dekoracji

Wodę przelać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, gotować około 5 minut, aż cukier całkowicie sie rozpuści, syrop ostudzić.

Białko schłodzić w lodówce, owoce kiwi cienko obrać, pokroić na małe kawałki. Owoce zmiksować oraz przetrzeć przez gęste sito. Mus z kiwi połączyć z ostudzonym syropem, wlać likier, wymieszać. Białko wymieszać z sokiem z cytryny i ubić na sztywną pianę. Pianę z białka dodać do musu, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do metalowej formy i wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Co pół godziny przemieszać. Po 3 godzinach zostawić na całą noc w zamrażalniku. Sorbet przełożyć do szklanych pucharków, ozdobić cieniutkimi plasterkami kiwi i listkami melisy lub mięty.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...